2021-2022 Güz Dönemi Ev Arkadaşı ve Rehber Öğrenci Başvurusu başladı

2021 -2022 Akademik Yılı Güz Döneminde gelecek olan değişim öğrencilerimize rehberlik (buddy student) yapmak veya ev arkadaşı olmak istiyorsanız hemen başvurabilirsiniz.
NOT: Başvuru formlarınız ile birlikte mutlaka öğrenci belgelerinizi iletmeniz gerekmektedir.
1. AŞAMA (Ön şartlar)

Ev arkadaşlığı ve Rehberlik başvurusu yapabilmek için ön şartlar:

Ø  *Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencisi olmak

Ø  En az orta düzeyde İngilizce bilmek

Ø  Gelecek olan öğrenci için evinizde eşyalı bir odanın bulunması

Ø  Ev Arkadaşlığı ve/veya Rehberlik başvurusu için gerekli belgeleri doldurmak.

**Yeterli sayıda başvuru alınmaması durumunda değişebilir.**

2. AŞAMA (Başvuru Süreci)

Ev Arkadaşı Adayları: Ev Arkadaşlığı Başvuru Formu’nu tıklayarak indirebilirsiniz. Bu Formu doldurup imzalı ve resimli olarak Birimimize teslim etmeniz veya taratıp uib@eskisehir.edu.tr adresine göndermeniz gerekmektedir.

Ø  Hem Ev arkadaşı hem rehber olmak isteyen öğrencilerin Rehberlik Başvuru Formunu doldurmalarına gerek yoktur. Ev Arkadaşlığı Başvuru Formu’nda yer alan “öğrencinin rehberi olmak istiyorum” ifadesini işaretlemeleri yeterli olacaktır.

Ø  Ev arkadaşlığı Başvuru Formunda yer alan fiyat kısmına; yemek giderleri hariç diğer ev harcamalarınızın öğrenciye düşen payının (Kira-su-elektrik-doğalgaz-İnternet) ortalamaları düşünülerek yazılması gerekmektedir.

Ø  Başvurularda tercihen bir uyruk belirtilemez.

Ø  Rehberlik ve/veya ev arkadaşlığına başvuracak üniversitemiz öğrencilerinin, rehberi veya ev arkadaşı olacakları uluslararası öğrencileri ülkelerine göre seçme şansı yoktur. Eşleştirmeler, aşağıda belirtilen kriterlere bağlı olarak Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından yapılacaktır ve kayıt haftasına 2 hafta kala listeler e-posta yoluyla açıklanacaktır.

Rehber (Kanka) Adayları: Rehberlik Başvuru Formu’nu aşağıdaki tıklayarak indirebilirsiniz. Bu Formu doldurup imzalı ve resimli olarak Birimimize teslim etmeniz veya taratıp uib@eskisehir.edu.tr adresine göndermeniz gerekmektedir.

Ø  Ev arkadaşlığına başvuracak olup aynı zamanda rehber olmak isteyen öğrencilerin Rehberlik Başvuru Formunu doldurmalarına gerek yoktur. Ev arkadaşlığı Başvuru Formu’nda yer alan “öğrencinin rehberi olmak istiyorum” ifadesini işaretlemeleri yeterli olacaktır.

3. AŞAMA (Kabul Süreci)

Başvuru kabulü neye göre değerlendirilir?

Ø  Evinizin okula veya şehre olan yakınlığı,

Ø  Evinizin uygun fiyatlı olması,

Ø  Öğrencisi olduğunuz bölüme uygunluk,

Ø  Formunuzda belirttiğiniz kriterlere uygunluk (sigara içme, evcil hayvan, evde kalan kişi sayısı, vb.

Bu aşamada formlarınız yukarıda belirtilen kriterler göz önüne alınarak değerlendirilir ve her dönem ilan edildiği tarihte Ev Arkadaşı ve/veya Rehber olmaya hak kazanan öğrencilere e-posta yoluyla eşleştirme listesi gönderilir.

EV ARKADAŞINIZ VE/VE YA REHBERİ OLACAĞINIZ ÖĞRENCİ GELDİĞİNDE NELER YAPILMALI?

EV ARKADAŞLARI:

Ø  Öncelikle ev arkadaşınızla e-posta yoluyla tanışıp, geliş sürecini ve ev ile ilgili verilebilecek detayları (getirmesi gereken ya da gerekmeyen küçük eşyalar gibi) kendisine iletiniz. Aynı zamanda misafir edeceğiniz öğrencinin kalacağı odanın ve ortak kullanım alanlarının (salon, mutfak, banyo gibi) fotoğrafları kendisine iletmeniz gerekir.

Ø  Kira+su+elektrik+doğalgaz+İnternet gibi harcamalarınızı ev içerisinde yaşayan kişilerin sayısına bölerek öğrenciye düşen payı söyleyiniz. Öğrenci geldikten sonra TL üzerinden ödeme yapmalıdır.

Ø  Gelen öğrenci ve ev arkadaşları arasında her ay verilen parayı karşılıklı olarak onaylamak amacıyla her iki tarafın da imzaladığı Türkçe ve İngilizce bir anlaşma yapılmalı (TL olarak), bu kontratın bir kopyası gelen öğrencide bir kopyası da sizde bulunmalı. Ayrıca bir kopyası da Uluslararası İlişkiler Birimi’ne (UİB) teslim edilmelidir. Kontrat örneği eşleştirildiğiniz durumda size e-posta yoluyla gönderilecektir

Ø  Ev arkadaşınızın aynı zamanda rehber arkadaşı değilseniz, lütfen size gönderdiğimiz eşleştirme tablosundan öğrencinin rehber arkadaşıyla iletişime geçip geliş detaylarını öğreniniz.

Not: Lütfen gelecek olan Erasmus öğrencilerini Eskişehir'e ulaştıktan sonra en kısa sürede Uluslararası İlişkiler Birimi’ne (UİB) getirmeyi unutmayınız ve herhangi bir aksaklık olması durumunda mutlaka ofisimizle iletişime geçiniz.

REHBER ÖĞRENCİLER

Ø  Gelecek öğrenciyle e-posta yoluyla tanışma, ulaşım, barınma ve diğer ihtiyaçları konusunda bilgi verme ve yardımda bulunulmalıdır.

Ø  Öğrenci kendisi Eskişehir'e geliyorsa Tren İstasyonu ya da Otogardan alınıp öğrencinin isteği doğrultusunda direkt kalacağı eve kadar eşlik edilmelidir.

Ø  Eğer gelecek öğrencinin aynı zamanda ev arkadaşı değilseniz lütfen size göndereceğimiz eşleştirme tablosundan öğrencinin ev arkadaşıyla iletişime geçip gelen öğrencinin kalacağı evi öğreniniz.

Ø  Gelecek öğrenciye kayıt haftası boyunca özellikle Fakülte ve Yüksekokulların öğrenci işleri biriminde yardımcı olunması gerekmektedir.

Ø  Öğrencilerin geldikleri süreden itibaren 1 ay içerisinde İl Göç İdaresine gidip ikamet izni almaları gerekmektedir. Bunun için öğrencinin İl Göç İdaresine götürülmesi ve yardımcı olunması gerekmektedir.

Ø  Tüm bunların haricinde öğrencinin Eskişehir'de ihtiyaç duyabileceği yerlerin gösterilmesi gerekli olabilmektedir.

Rehberlik ve/veya Ev Arkadaşlığına başvuracak üniversitemiz öğrencilerinin, rehberlik veya ev arkadaşı olacakları uluslararası öğrencileri ülkelerine göre seçme şansı yoktur.

Eşleştirmeler, yukarıda belirtilen kriterlere bağlı olarak Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından yapılacaktır.

Yabancı öğrenci geldikten sonra ortaya çıkabilecek anlaşmazlık dâhilinde yabancı öğrenciye yedek listeden başka bir rehber veya ev arkadaşı, rehber veya ev arkadaşına da başka bir uluslararası öğrenci (konaklama ihtiyacı olan öğrenci olduğu sürece) bulunabilmektedir.

Daha fazla bilgi için lütfen Uluslararası İlişkiler Birimi ile iletişime geçin: uib@eskisehir.edu.tr